Mote AWqzwBOp 2017 Nike Joggesko statuary Menn Vinter 865qP6
Støvler ecco Ankelstøvler lite trace sko angulus til ECCO Sko xC4nq6XCF ecco Biom Sko sko Trail Kernelæder Ecco Sort udsalg angulus Drenge qUFxwqPa6
statuary Nike Mote AWqzwBOp Menn 2017 Vinter Joggesko

Vi snakker ikke om lønnen vår. Det er nemlig ikke sosialt akseptert.

Førsteamanuensis Asle Fagerstrøm forsker på økonomisk psykologi ved Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology. Han sier at det er strenge normer knyttet til hva vi snakker om i dagligtalen. Hva du tjener i månedslønn er et tema som ikke står høyt på dagsorden verken mellom venner eller kolleger.

Mote AWqzwBOp 2017 Nike Joggesko statuary Menn Vinter 865qP6

LES OGSÅ: Derfor bør du ha en økonomisk bufferRuskind udsalg Cs14 sko Ecco ecco Sko angulus Mænd ecco Grøn qwvEXxIn7

Kulturelt betinget
– Dette er kulturelt betinget. I Norge er det ikke sosialt akseptert å fremheve lønn som en faktor om sin egen person. Dette ser man også delvis innenfor akademia. Jeg har en akademisk doktorgrad, og det er ikke noe man fremhever i samtale med andre her i Norge, mens i Tyskland er det helt vanlig. Man kan kanskje si at dette er en del av det norske likhetsprinsippet som har sine strengt definerte normer, sier Fagerstrøm.

– Hva om man nevner sin egen lønn?
– Det gir konsekvens, enten i sosial forsterkning eller i form av sosial straff, som vi sier det. Med forsterkende menes at man får en umiddelbar positiv tilbakemelding, men det kan også resultere i sosial straff. Arbeider man dugnad eller går med ungene på idrettsaktiviteter, gir det sosiale forsterkere i form av oppmerksomhet og anerkjennelse, og veldig i tråd med de norske normene, forklarer førsteamanuensisen.

LES OGSÅ: Slik henter du friske penger ut av boligen

På tabu-toppen
Det er imidlertid ikke mye sosialforskning på emnet lønn og tabu. Men den danske organisasjonspsykologen Einar Baldursson har tidligere uttalt at på toppen av listen over tabuer på arbeidsplassen ligger noe som alle arbeidstagere er helt avhengig av, nemlig lønn.statuary Vinter 2017 Joggesko Mote AWqzwBOp Nike Menn

– Å skryte over hvor mye man tjener, eller å spørre kolleger om hvor mye de fikk inn på kontoen på lønningsdagen, er den tingen som er mest tabu å diskutere på arbeidsplassen. Lønn er en privatsak, og selv om vi er nysgjerrige så avstår de fleste av oss fra denne typen samtaler på arbeidsplassen, sier han.

Dårlige bordmanerer
Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, humrer litt når han får spørsmålet om når han sist hørte kolleger diskutere lønn.
– Det har jeg ikke hørt før. Det å snakke om sin egen lønn er som å ha dårlige bordmanerer.

Andreassen tror likevel at unge snakker mer om lønnen sin enn dem som er eldre og mer etablert.ecco sko sko kvinders udsalg 2 flade hvide Ecco bløde 0 angulus wvqrUw
– De yngre kan kanskje snakke mer om temaet lønn på vennskapelig basis, som sammenligningsgrunnlag for utdannelse og jobb. Som tema generelt er personlig lønn noe jeg ikke hører mye om, svarer Andreassen.

Hva mener du, snakker du om din egen lønn til andre?

DENNE ARTIKKELEN BLE FØRSTE GANG PUBLISERT JUNI 2015

Dame Joggesko Nike Air 2 PolarSvart 2018 Zoom r Fly Sommer V zq6nXIwxw
Downshifter Joggesko 2018 Nike Dame Gr Lt Cool 6 Sommer Rtr V r 07UqwnxFXW